Instructiuni depozitare si plantare butasi de vie

Butasirea sau inmultirea vitei de vie prin butasi este o metoda veche prin care va puteti extinde suprafata cultivata. Toamna este momentul oportun pentru aceasta lucrare care nu necesita vreun efort special si poate fi executata de oricine.

Pentru a putea intelege cum se executa corect butasirea la vita de vie trebuie sa stiti ce este butasul. Acesta este portiune taiata de coarda sau lastar, cu unul sau mai multi ochi care pus in pamant sau in conditii corespunzatoare de umiditate, caldura si aeratie se inradacineaza si dezvolta o noua planta cu caractere identice cu planta de la care provine.

Iata cateva sfaturi esentiale care odata puse in aplicare sporesc sansele ca butasirea sa va reuseasca:

-Perioada optima de inmultire a vitei de vie este septembrie sau octombrie!

-Folositi doar coarde sanatoase si din lemn bine copt! Coardele pentru confectionarea butasilor trebuie sa aiba lemnul sanatos si bine copt.

-Alegeti butasii tineri! Atentie la varsta butasului: cu cat este mai tanar cu atat butasul se inradacineaza mai usor, deoarece lemnul de 4-5 ani emite foarte greu radacini;

-Alegeti butasi cu mai mult de 3-4 ochi! Butasii cu mai multi ochi, 3-4 ochi, sunt cei mai intrebuintati in practica viticola. Cei cu un ochi se folosesc foarte rar si numai in cazul unor soiuri noi, valoroase ce trebuie inmultite cat mai repede;

-Temperatura si umiditatea sunt factori esentiali! Factorii legati de mediu sunt de asemenea hotaratori in procesul de inradacinare. Astfel, temperature cea mai favorabila este de 18-25 grade C, umiditatea in sol trebuie sa fie de 55-80 % din capacitatea maxima de retinere a solului respectiv pentru apa. Umiditatea din sol intretine umiditatea fiziologica din butasi, ceea ce faciliteaza inradacinarea. Aceasta explica necesitatea tinerii butasilor in apa inainte de a fi pusi la inradacinat;

-Pamantul trebuie sa fie bine afanat! Aerul prin oxigenul pe care-l contine favorizeaza inradacinarea, deoarece odata cu emiterea radacinilor se intensifica si procesul de respiratie si deci consumul de oxigen creste. De asemenea oxigenul patrunde in radacina si odata cu absorbtia substantelor hranitoare din sol. Aceasta dovedeste necesitatea ca pamantul sa fie bine afanat pantru ca aerul sa patrunda la radacina.


butasi vita de vie, butasi vita-de-vie breaza buzau, butasi vita de vie breaza buzau, butasi vita-de-vie pret 5 lei butasul, butasi vita de vie pret 5 lei butasul, afuz ali,tamina,coarna neagra,chasselas,moldova,italia,victoria,cardinal,muscat de adda,muscat de hamburg,feteasca neagra,feteasca regala,cabernet sauvignon,muscat ottonel,tamaioasa romaneasca,merlot,riesling,sauvignon blanc